Summering av 2017

 

Vi publicerar ett inlägg från 11433 forum signerat Tony Kungsholmen som vi tycker förtjänar lyftas, håll till godo:

 

Det är lätt att bli fartblind och önska ännu mer, men denna säsong en framgång och tredjeplatsen kommer visa sig vara otroligt viktig inför framtiden.

Vår plötsliga sportsliga framgång kanske inte var så oväntad med tanke på vilka spelare som värvades men man skall få ihop truppen och spelet också. Något som inledningsvis visade sig trots allt ta tid. På de inledande sex matcherna snittade vi 1,33 poäng. Det knorrades på många ställen och Özcan var ifrågasatt. Sedan lossnade det till del men så kom derbyna och vi kasserade givetvis in två förluster.

Det tidiga sommaruppehållet kan ha varit avgörande för att denna säsong ändå slutade med en tredjeplats. Jag tror, utan att veta, att Özcan och Bosse lär ha haft en del jobbiga diskussioner under juni. Pressen kunde knappast varit högre på DIF än den var just då. Bosse hade proklamerat i media att Özcan fått alla pusselbitar och att det nu var upp till honom att leverera. Özcan och Bosse må ha varit coola på utsidan jag tror att stressfaktorn var hög. Bosse hade gått ”all-in” på kvalitetsvärvningar på plan men inte på tränarsidan. Oavsett hur bra Özcan hade levererat i småklubbar är det något helt annorlunda att träna DIF. Det surrades om missnöje bland meriterade spelarna om hur Özcan ledde laget och taktiken. Huruvida det stämmer lämnar jag därhän, men jag är imponerad över hur DIF kom tillbaka från sommaruppehållet. Här har vi också vår bästa period och egentligen är det väl bara i Östersund borta som DIF är en dålig match. Att vi förlorar mot Malmö hemma är sådant oflyt att det inte finns. Den skall vi givetvis vinna. El Kabir sumpar en straff och de får Rosenberg utvisad. Vinsten i Göteborg var nog den matchen som bekräftade att vi var på riktigt. Otroligt viktig seger för oss på läktarna och laget.

Vi vann inga derbyn på hösten heller men vi såg till att stoppa blödningen. Fortsatta derbyförluster hade varit förödande. Att vi skulle få en svacka var väntat men att den var så djup och mot så svagt motstånd kanske inte var vad jag trodde. Att då gå in i sista matchen med kniven på strupen och vinna visar att det finns något beständigt i truppen, även om själva matchen på intet sätt var någon givet sak, men man krigade sig till en vinst.

Summering

När vi nu summerar säsongen kanske det känns lite snopet att AIK gled förbi oss på slutet eller att vi inte lyckades hålla längre mot Malmö eller att vi återigen inte vann något derby…så är det, men jävlar vilket lyft DIF har gjort. Det går inte att ge säsongen en femma, men en stark fyra är det ändå. Vi har trots allt till stora delar spelat den bästa fotbollen jag sett DIF göra sedan 2003. Under en period var vi klart bäst i Sverige, men vi ser ibland att detta är ett nytt projekt med många nya spelare och tränare. Ibland sitter det inte som det skall och det är väl där det avgörs, där det skiljer mot primärt Malmö. Vi var bättre än dem i båda matcherna men de tog sex pinnar. AIK spelade så sjukt dåligt i många matcher, men tog med sig pinnar likförbannat. Känns lite som nybörjarmisstag från DIF, den där säkerheten har inte funnits. Där DIF kan gå ut och ha en dålig dag men ändå vinster. Det finns en liten bit kvar. Om DIF kan höja sin lägstanivå till 2018 kommer vi vara med att slåss om guldet oavsett vilka Malmö har i sitt lag.

Truppen

Kollar vi på matchtruppen så är detta första säsongen på länge som jag inte tycker det funnits utfyllnadsspelade på bänken (bortsett från någon match). Nästan alla som är uttagna kan ta en tröja. Alla har bidragit på något sätt till en lyckad säsong.

Isaksson: De får nominera vilka de vill på fotbollsgalan eller i diverse ”årets lag” men för mig är Andreas solklart den bästa målvakten i Allsvenskan. Han är dessutom, enligt mig, DIFs viktigaste spelare. Han tar allt han skall och gör dessutom en hel del ruggiga räddningar, vissa helt matchavgörande. Jag är övertygad om att vi inte nått Europa med en annan realistisk målvakt i laget.

Beijmo: Här kommer en 19-åring som inte ens spelat i SuperEttan och levererar direkt. Han har precis alla verktyg som behövs för att bli en landslagsförsvarare. Vi skall vara glada för varje match vi får behålla honom. Han spelar inte i DIF 2019.

JUL: Jag har dissat honom sedan han kom. För kort och för liten. Såg inte något speciellt med honom i slutet på 2016 trots att fick mycket speltid. Hans utveckling i år är nog den bästa jag sett någonsin. Han har vuxit enormt bredvid Olsson. Finns få som kan stötbryta som honom, han läser spelet otroligt bra och ligger som oftast rätt i positionerna. Han har bra spänst och även om han väger lätt så tar han för sig bra. Hade han varit 1,90 hade han spelat i PL nästa säsong, nu blir det väl i någon belgisk eller holländskt lag.

Olsson: För mig är detta årets mest självklara Järnkamin. Bara det faktumet att han fått både Bajen och AIK att gråta floder efter våra derbyn mot oss gör mig lycklig. Han må hända inte varit lika bra som jag hade förväntat mig men den pondus han utstrålar är enorm. Han är en riktig vinnarskalle och att han och Mange rök ihop på träningen får symbolisera att träningarna nu blivit tävlingar på riktigt. Efter år av mesiga derbyn mejade Olsson ned Goitom direkt när han blev inbytt; karaktär och ledare! Det är sånt som gör att vi kommer vinna derbyn framöver.

Gunnarsson: DIFs bästa bänkspelare, kommer in och levererar varje chans han får. Spelar inte roll vilken position han fått, han har varit pålitlig rakt igenom. Han lär starta i premiären 2018.

Käck: 67 raka matcher i DIF säger väl egentligen det mesta. Tre tränare i rad har valt Elliott över andra spelare varje match över två säsonger, trots att alla tre har haft olika system. Ändå är han våran hackkyckling. Vi kan diskutera till leda om han defensiva brister beror på El Kabir eller Berntsen men det är tydligt att våra bättre motståndare väljer att anfalla på vår vänsterkant och jag är lite trött på att se Käck gå på finten som gör att deras högerytter bryter obehindrat in mot målområdet. Hade Elliott bara varit lite bättre defensivt hade har varit perfekt för DIF. Lite paradoxalt så har han blivit klart bättre på slutet, nu när han försvinner. För det gör han väl?

Eriksson: Många verkar så säkra på att han försvinner ut i Europa igen men jag är inte lika säker. Han två andra sejourer har inte varit så lyckosamma. Han är prefekt för Allsvenskan, han maxar här. Jag är inte alls lika säker på att kan leverera i en bättre liga. Att vinna skytteligan som ytter är givetvis en bedrift. Jag tror inte vi skall förvänta oss samma utfall nästa säsong om han är kvar. Men Mange gör så mycket annat än bara poäng. Han är grisen vi älskar, han är ser till att vi får frisparkar och han har en hög tekniskt kompetens. Optimal allsvensk spelare.

Källström: Kim har aldrig varit snabb men förra gången det begavs sig hade han en patenterat ryck, dvs han tog emot bollen och ryckte oftast fram i någon riktning vilket gav honom mer tid. Hade han haft samma ryck nu som då hade han dominerat Allsvenskan, nu var har bara riktigt bra. Kims toppar är galet höga och när han har en bra dag snackar vi hög Europaklass. När han inte är på humör kan han vara direkt dålig. Han har dock en fot som gör att alla matcher kan vinnas. Han kan slå passningar som andra bara kan drömma om. Håller Isaksson som viktigare men Kim är nummer två.

Walker: Är den spelare som DIF snittat högst poäng med i startelvan 2015 och 2016, även 2017 fram till AIK-derbyt i höstas. Bra truppspelare, men jag
är inte säker på att han skall starta framöver. Däremot tror jag han är otroligt viktig för kontinuiteten i laget. Med Kevin vet man i regel vad man får, lite som med Käck. Kevin som har hög lägstanivå men inte en speciellt hög högstanivå. Så länge han har en spelare som Kim bredvid sig kommer han göra det bra, men då han skall vara kreatören får vi problem. Jag var tidigare mycket positiv till en förlängning och är väl det ännu, men i takt med att DIF lyfter sig kvalitetsmässigt har jag svårt att se att Kevin är med på den resan. Med det sagt så är han sällan en dålig spelare att kasta in eller spela.

Karlström: Petad, petad, utlånad, hjälte. Ibland går det fort mellan turerna. Faktum är att med Karlström i laget poängsnittar vi som bäst. Nu kan statistik vara missvisande men Jesper har gjort en bra höst även om han också svackat till ordentligt ibland. Han har ett år kvar på kontraktet och jag tycker inte han hunnit visa att han är på riktigt ännu, vi får väl se. Han har dock flera egenskaper som gör honom intressant där bra driv och bra skott sticker ut. Han och Kevin är två ganska olika spelare och jag tycker inte de passar speciellt bra ihop vilket innebär att en av dem är på bänken så länge Kim är hel. Ohållbart över tid. Vi får väl se hur Bosse gör med Karlis, jag är dock inte övertygad om hans förträfflighet ännu.

El Kabir: Hack-kyckling nummer två. Jag tycker han tagit sjumilasteg i sin utveckling i år. Borta är pingislungan och slappheten i försvaret. Det hackas mycket på Othman, oftast i min mening missriktat. Kanske är Käck/El Kabir ingen bra kombo, men jag tycker han blivit enormt mycket bättre i defensiven under säsongen. Han kämpar dessutom mycket mer, och har bra löpningar mot andra kanten. El Kabir gör mål mot dåliga lag och har svårt att prestera mot bra. Där påminner han en hel del om Berntsen. Det snackas mycket om att han är en av de bästa i Allsvenskan man-mot-man, det kanske stämmer men det handlar om att få fram bollarna som blir mål. Jag tyckte länge att han var för egoistisk och även för förutsägbar, men det har också blivit mycket bättre även om han gärna försöker göra om sina mål från i somras.

Engvall: Han vår och sommar var grym trots att han åkte fram och tillbaka mellan Stockholm och Bristol då ingen visste var han skulle spela. Det är ha stökat till den en del hos Gustav men hösten har varit en lång radda av besvikelser i målproduktionen. Fram i de sista fem matcher var han dock nyttig för laget men därefter mest en belastning och som hindrade Badji från spel. Han är dock i mitt tycke en enormt spännande spelare. Det finns så mycket bra fotboll i honom som inte alltid kommer ut, men jag tror det enbart beror på skallen. Dessutom är han fortfarande tämligen ung. Han kommer aldrig få en minut i Championship-femman Bristol under denna säsong. Så antingen lånas han ut eller så säljs han. Han marknadsvärde lär han dalar rejält under hösten. Till skillnad mot kanske alla andra här inne skulle jag vilja att Bosse försökte nypa honom. Allt givetvis beroende på pris. Jag är övertygad om att han skulle kunna bli brutalt bra 2018 med lugn och en komplett försäsong.

Mrabti: DIFs bästa fotbollsspelare och enormt viktigt för vår framgång. Det blev pinsamt tydligt hur viktig har var när han skadade sig på nytt. Tror även det var sjukt viktigt för Kerims karriär att han kom tillbaka de sista matcherna så han inte blir stämplad som skadebenägen. Det är givetvis bra för Bosse också som kommer sälja honom i vinter. Det enda man kunde begärt mer av Kerim var lite fler mål och assist. Det är kanske det som gör honom lite mindre attraktiv för de bättre lagen. Fick jag bara fick paxa en spelare till nästa säsong skulle Kerim vara nummer två efter Isaksson. Om han är hel och får spela hela 2018 med DIF kommer han vara vår MVP, det är jag övertygad om.

Badji: Vilket monster, vilken potential, men det kommer säkerligen ta en säsong till inte det sitter. Under hösten har han felaktigt tvingats nöta bänk till fördel för Engvall. Det har varit bättre att starta Badji under Gustavs svacka, sämre hade det ivf inte blivit. Ännu är det svårt att se hur hans utvecklingskurva kommer se ut han har dock så mycket som talar för honom.

Kadewere: Min gubbe som skulle explodera i år. Not so much. Tycker fortfarande har ser spännade ut och har flera egenskaper som gör att han har alla möjligheter att bli bra, men skador och oförmåga att ta chansen när han väl fått den gör mig osäker. Får känslan av att han själv tror han måste överprestera varje gång han får speltid. Vet inte om det stämmer men så ser det ut. Oavsett så tror jag inte Tino kommer ta fler steg i sin utveckling om han inte får mer kontinuerlig speltid. Play him och sell him.

Radetinac: Peta Eriksson kunde nog ingen allsvensk spelare göra i år, ej eller Haris. Tuff sits kan man tycka efter ytterligare ett korsband. Finns inte gratisluncher och Haris måste lyfta sitt spel och konkurrera ut t.ex. El Kabir. Svår bedömd säsong. I vissa matcher när han kommit in har han varit slätstruken andra bra. Alltid svårt att göra avtryck med liten speltid. Dock grym resurs att han på bänken.

Vad gäller startelvan har Özcan helt klart valt kontinuitet över bäst för dagen. Plockar vi bort Badjis, Haris, Tinos och Vaihos få starter (10 av 330) har 13 spelare startat i resten. Jämför det med 2016 då 27 olika spelare startade för DIF.

Özcan: Jag håller inte alltid med honom i hans startelvor, byten, eller när bytena görs men i stort tycker jag han gjort det bra. Kan inte varit lätt att försöka få ihop så många nya spelare till en lag, speciellt då han är ny tränare och han ingen historik i föreningen att bygga på. Inte heller lätt att komma som småklubbstränare och plötsligt träna ett storlag med flera f.d. landslagsspelare i truppen. Plötsligt var Özcan den med ”sämst” meriter i omklädningsrummet. Ingen självklar auktoritet. Bra gjort Özcan, riktigt jävla bra faktiskt. Enda riktiga invändningen jag har gäller förmågan att hantera lag som backar hem. Att släppa sista tredjedelen till spelarna själva kanske är bra men när det inte funkar bör man ha en alternativ plan som man tränat på.
STATISTIK FRÅN SÄSONG 2017:

14 poäng (1,0 p i snitt) mot övre halvan (bara 7 motståndare då DIF är en av lagen)
39 poäng (2,44 p i snitt) mot undre halvan

DIFs bogey teams:
Malmö: 0 p
Sirius: 0 p
AIK: 1 p
Bajen: 1p

Delad pott:
J Södra: 2 p
Häcken: 2 p
ÖFK: 3 p

Poängövertag:
Elfsborg: 4 p
Peking: 4 p

Lagen som DIF tog full pott mot:
1) ÖSK
2) AFC
3) HBK
4) GBG
5) Sundsvall
6) Kalmar

Poängsnitt:
Konstgräs: 1,71
Naturgräs: 1,89
Hemma: 1,87
Borta: 1,67

DIFs poängsnitt (säsongssnittet var 1,77) med följande spelare i startelvan (minst 10 starter):
1) Karlström: 1,93
2) Eriksson: 1,83
2) Kerim:1,83
4) Gunnarsson: 1,82

/Tony Kungsholmen

Tack Tony att vi fick snatta ditt inlägg/ DIFenders.

8FDB0E29-680D-4F6A-9E74-3934F81EF9F1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s