Göteborgares syn på DIF från 50-talet

En göteborgares syn på Djurgår´n på 50-talet.

Vi har redan länkat till den här texten via vår Twitter men tycker att den är så bra så vill lyfta den på nytt igen.

Den handlar om en Göteborgares syn på Djurgår´n ipå 50-talet. DIF spelar borta mot Blåvitt på Ullevi och DIF har ett stort och högljutt bortafölje med sig som smugglar in fickpluntor och hamnar i bråk med vakter. Ett utdrag från texten:

”Men det värsta av allt var att det var så många kaminer där. Juuurgårn, Juuurgårn, Juuuurgårn, lät det överallt. Flaskorna klirrade hotfullt och jag kunde inte värja mej, jag hamnade mitt inne i klungan och flöt hjälplöst med i strömmen till jag inte hade nån aning om var jag befann mej längre. Bråkade med vakterna gjorde dom också och munnarna stod rätt ut som karamellstrutar i ansiktet när dom hela tiden brölade sitt Juuurgårn, Juuuuurgårn…”

Hela texten är ett stycke historik som visar på tre viktiga aspekter:

DIF hade redan då  ett grundmurat rykte i Sverige om att både spelare och publik var ”hårda” och robusta som ”Järnkaminer!

Byarna må varit först med klackkultur på 70-talet, men långt innan dess när Hammarby knappt hade någon publik eller spelat i Allsvenskan så reste tusentals Stockholmare Sverige runt och följde Blåränderna.

Redan på den tiden fanns ett visst mått av stökighet bland DIF-publiken. Det är inte någon ny modern företeelse, utan har alltid funnits där.

Läs hela texten här:   Göteborgares syn på Djurgår´n!

DIF -64

 

 

2 reaktioner på ”Göteborgares syn på DIF från 50-talet

  1. Riktigt kul text. Ställer mig dock frågande till påståendet om att detta rör sig om tidigt 60-tal.
    Författaren skriver i texten att han var åtta år ”… och mitt gälla åttaårstjut överröstade honom lätt”, och eftersom han är född i november 1942 (https://sv.wikipedia.org/wiki/Bo_Sigvard_Nilsson) borde detta alltså handla om år 1951. Artikelbilden på dif.se är från 1952 (http://www.difarkivet.se/bild.asp?check=bilder&sortering=48&album=291&id=4472) vilket även styrker att detta handlar om tidigt 50-tal.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s