Krönika: Verkligheten överträffar drömmen

Året är 1985, jag är 12 år och sitter på Stadion med farsan och ser avgörande kvalmatchen till Allsvenskan mot GAIS. Det var en klassisk match, DIF gick upp efter straffar och Teddy Sheringham var med.  Men det jag minns mest var inte själva matchen, utan mer det som hände på läktaren. Jag satt och tittade och lyssnade storögt och fascinerat på DIF-klacken, och tillresta Gaisare också för den delen. Sångerna, pitchningen efter match och Gaisarnas glaskastning mot segerrusiga Djurgårdare är det jag minns mest. Jag blev hooked av läktarkulturen helt enkelt. Från den dagen var ”drömmen” att själv stå i klacken, och att Djurgårdsklacken skulle vara störst, bäst, tuffast och vackrast! Efterföljande år fortsatte jag själv spela fotboll men läktarlivet lockade än mer! I tonåren tog fascinationen från England över också. Man kollade alltid Tipsextra, kollade in supportrarna och lyssnade på deras sånger och försökte lära sig dom. Jag spelade in alla målsammandrag och satt med polare och vi kommenterade  och bedömde olika supportrar. Så här kunde det låta: ”Kolla in West Ham klackens måljubel borta mot Newcastle, fyfan vad tungt” eller ”kolla in Villas sittplats när dom anfaller, alla ställer sig och hetsar fram lagets offensiv”, eller ”kolla Man in United, deras bortastöd  tar över på bortaplan och är alltid stort.”  Vi var fullfjädrade läktarnördar och satt och drömde om att vi skulle vara som dom på läktarna, eller varje fall i närheten. Vi ville också se ut som Engelsmännen, souvenirerna, kläderna, stilen, ja allt ville man kopiera rakt av! Vår supporterkultur i Sverige var så futtig i jämförelse. Några hundra i klacken som bäst i slutet av 80-talet, och tresiffrigt på bortamatcher ansågs jävligt bra! Det fanns också en klar och distinkt skiljelinje mellan klack och övrig publik. Ingen symbios överhuvudtaget och det var inte många över 20 bast som stod i klacken, sjöng och åkte på bortamatcher. Var man över 20 och stod i klacken så var man lite av en kuf i folks ögon.

Då kunde jag aldrig i min absolut vildaste fantasi tro och drömma om att vi ens skulle vara nära den supporterkultur vi har idag! Totalt otänkbart.

Jag kunde aldrig drömma om att det ibland är 10-15 000 på en vanlig hemmamatch som står upp, och sjunger, eller hoppar för att de absolut inte vill vara ett satans jävla Gnagarsvin. Jag kunde aldrig drömma om att vi skulle vara 5000 (!) på en bortamatch i Allsvenskan, i Skåne 60 mil bort!

Vår läktarkultur är jävligt bra!

Den supporterkultur vi har idag (samt några till i Sverige) är alldeles, alldeles fantastisk, och står sig bra mot de bästa i Europa!  Det absolut bästa med svensk fotboll just nu är dess supporterkultur.  Passionen och engagemanget för lagen i kassa Allsvenskan i kalla Sverige är inget annat än beundransvärt och bör lyftas än mer. Nu för tiden åker Engelsmännen hit för att uppleva stämningen, och fans och Ultras ute i Europa räknar oss i Sverige som bland de bättre i Europa.

Det är värt att tänka på när media och folk utanför supporterkulturen gnäller på oss. Nuförtiden har ålder eller samhällsklass väldigt lite betydelse för en supporters läktarengagemang. Det är helt normalt att vara medelålders, stå upp, och sjunga passionerat för Djurgår´n och hata Aik.

Vi ska njuta över det vi är med om just nu. Ta det inte för givet.  Det kanske inte håller för evigt. Det som sker på läktarna i Sverige är ofta utskällt, men jag tror att om 20-30 år så kanske vi blickar tillbaka och pratar om den extraordinära passionen bland supportrarna för lagen i Allsvenskan under den här perioden. Så låt oss njuta och vara stolta över vår supporterkultur, det ska vi vara.  Låt oss utvecklas ännu mer, och låt oss försöka bli ännu bättre för att göra nya episka läktarinsatser för våra älskade Blåränder under 2016. Vi längtar dit, och vi vet att du också gör det oavsett om du som Djurgårdare står på Sofia eller Slaktis. Vi känner att engagemanget och passionen för Djurgår´n är stort just nu, och växer!

2016 ska vi i Djurgårdsfamiljen ge Blåränderna bästa stödet någonsin!

FÖRLÄNG DITT SÄSONGSKORT & FÅ MED DINA VÄNNER OCKSÅ!

T.A

DIFENDERS STOCKHOLM SLAKTHUSKURVAN DJURGÅRDENS IF

1d00206eb67a53e47b9fb659e6049403

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s